LINN DÖSSING

SKÅNSKT ORDLEXIKON

Jag såg att fina @beattriicee gjorde ett jätteroligt inlägg på sin blogg. Hon tog upp några gotländska ord och det gav mig en idé att göra samma sak fast med skånska ord. Jag sökte upp detta och det finns verkligen SÅ många ord som jag inte hade en aning om att endast vi i Skåne använder. Så jag tänkte att ni skulle få ta del av några guldkorn och kanske förstå språket i min blogg lite bättre!

Räligt = Äckligt/obehagligt/fult
Detta ordet använder jag verkligen dagligen. Säger nästan aldrig äckligt utan jag benämner alltid det som räligt. Ett perfekt ord!

Nimmt= Smidigt/lätt
Detta är nog det jag använder mest. Har inte ens tänkt på att det heter smidigt. "Fan vad nimmt att använda den så". Ett jävligt nimmt ord alltså.

Mög = Skit
Detta är ju också ett av favoritorden. Säger alltså "jävla mög" istället för "jävla skit". Kan även säga "fan vad mögigt här är"

Klyddigt = Besvärligt
Antingen är saker klyddigt eller så är någon klyddig, så enkelt och bra.

Blannevann = Groggvirke
Hur jobbigt är det inte att säga groggvirke? Har nog aldrig använt det, det är ju logiskt. Blann = blanda. Använde alltid detta när jag festade mycket. "Måste bara upp till affären och köpa blannevann"

Tradig = Tråkig
Tror mer detta är ett dialektord, för det låter ju ganska likt. Men när jag är hemma och pratar med folk hemomkring säger jag alltid tradig, tycker det är mycket enklare att säga haha!

Hialös = Otålig
"Fan vad du är hialös" är ju ett ord som används flitigt. Använder otålig också men jag är uppväxt med en pappa som använder ganska mycket skånska ord så därför blir det en salig blandning hos mig haha!

Redig = Ordentlig
"Nu ska vi äta en redig middag", "Hon är redig den" hör ni vilket bra ord? Nej men alltså jag känner mest att folk måste börja använda mer skånska ord, dom är ju så solklara!

Använder ni själva några av dessa orden? Eller har ni aldrig hört dom förr? Hade varit roligt att höra!!

Gillar

Kommentarer

Hannativeskog
Hannativeskog,
haha men vad roligt inlägg, kul att se vad andra har för ord som vi andra kanske inte har ! 😊
nouw.com/hannativeskog
linndossing
linndossing,
Men visst!! Många ord man inte har koll på!
nouw.com/linndossing
linneaperssonla
linneaperssonla,
Älskar när solen lyser in sådär! Bådar för de mest fantastiska bilderna 😃 Hahaha gotta love skånska! <3
nouw.com/linneaperssonla
linndossing
linndossing,
Men jaaa, det ger alltid lika fina bilder <3 Hahaha hemsk dialekt!!!
nouw.com/linndossing