LINN DÖSSING

DOKUMENTÄRER ATT SE 

Jag har skaffat tv till sovrummet (lovade mig själv att inte göra det när jag flyttade heheh...). Men jag ligger och kollar på serier i sängen med datorn oavsett så tänkte att då kan jag lika gärna köpa en tv, en av dom bättre idéerna dock haha! Men i med att jag gjort detta har jag legat och kollat på ganska mycket dokumentärer innan jag ska sova. Några av dom har jag sett innan men glömt bort och några såg jag för första gången, så tänkte att jag skulle tipsa om några!

Cowspiracy - Dokumentär från Netflix

"Lär dig hur storskaligt jordbruk förbrukar jordens naturresurser - och varför den här krisen har ignorerats av stora miljöorganisationer" så står det i infoboxen om dokumentären, och det är exakt det dom tar upp i dokumentären. Den är från 2014 så många av er har kanske redan sett den, jag har sett den några gånger och det var den som fick mig att ta tag i att bli vegetarian faktiskt. Hade funderat på den länge men när jag såg denna tog jag beslutet för detta är absolut ingenting jag vill bidra till! Nyheter24 har gjort en artikel på saker man lärt sig från filmen och tänkte stapla några av dom så ni får ett hum om vad dokumentären tar upp.

- 1000 kvadratkilometer kan ge 2797 kg vegetarisk mat. Eller 28 kilo kött.
- Det
krävs 3000 liter vatten för att tillverka EN donken-hamburgare. Det är lika mycket vatten som krävs för att duscha varje dag i två månader.
- 2500
kor (en normalstor farm) släpper ut lika mycket avfall som en stad med 411 000 invånare.
- Det
krävs 18 gånger större markyta för att producera mat för en köttätare, än för en vegetarian.

Seaspiracy - Dokumentär från Netflix

"En filmskapare som älskar havet vill dokumentera de skador människan åsamkar djuren som lever där - och uppfattar omfattande korruption" så står det om dokumentären på Netflix och herregud vad jag blev chockad när vi såg denna dokumentären h��r om dagen. Jag var helt säker på att man skulle få se hur plast påverkar djuren, och det var tanken med dokumentären i början men sen eskalerar det. Jag ska inte avslöja för mycket för er men man får reda på så mycket vidriga saker som jag inte hade en blekaste aning om. Både jag och Sofie grät som aldrig förr till denna dokumentären och jag säger bara en sak: aldrig i mitt liv kommer jag äta fisk igen.

The Social Dilemma - dokumentär från Netflix

"Denna dokumentären utforskar de sociala nätverkens inverkan på oss människor, effekter som är så farliga att teknikexperterna själva varnar för sina skapelser" så står det om denna dokumentären och det är så sant. Påverkan som sociala medier har på oss är så jäkla farlig, att till och med dom som har skapat dom varnar oss för det. Jag har hört SÅ många säga "jag pratade om en sak och sen när jag gick in på Facebook kom det upp reklam om det". Ja, vet du vad? Din telefon registrerar allt du pratar om. När du laddar ner en ny app får du ofta frågan om du godkänner om appen får använda kamera och mikrofon, vilket dom flesta apparna behöver så man trycker ja. Där har vi problemet, du har godkänt mikrofonen vilket betyder att Facebook hör allt du pratar om och ger dig reklam för att få dig att handla, otroligt smart men läskigt.

Gillar

Kommentarer